Kako održavati auto klima uređaj: Čist i dug rad klime u kolima

Automobilska klima je neophodna u toku letnjih meseci, kada temperature mogu dosegnuti nesnosne visine. Međutim, kako biste osigurali dug rad vašeg klima uređaja i izbegli skupoceni popravak, potrebno je redovno održavanje. U ovom tekstu, saznaćete kako održavati auto klima uređaj i osigurati dug rad klima uređaja u vašem automobilu.

1. Redovno menjajte filter kabine

Jedan od najjednostavnijih načina održavanja auto klime je redovna zamena filtera kabine. Filter kabine zadržava prašinu, polen i druge nečistoće iz vazduha koji ulazi u vaš automobil. Ako se filter kabine ne menja redovno, to može dovesti do slabijeg protoka vazduha, povećane potrošnje goriva i čak neispravnog rada klima uređaja. Preporučuje se zamena filtera kabine na svakih 12.000 do 15.000 kilometara, ili jednom godišnje.

2. Očistite spoljnu jedinicu

Spoljna jedinica klima uređaja na automobilu je izložena spoljnim elementima i može se lako zaprljati. Da biste održavali dug rad vašeg klima uređaja, potrebno je očistiti spoljnu jedinicu. Uklonite listove i druge nečistoće koji se nakupljaju na spoljnoj jedinici klima uređaja. Možete koristiti vodu i blagi deterdžent za čišćenje, ali se uverite da ne koristite abrazivna sredstva ili prejako trljajte.

3. Proverite nivo rashladne tečnosti

Rashladna tečnost je ključna komponenta vašeg klima uređaja. Ako nivo rashladne tečnosti nije dovoljan, to može dovesti do neispravnog rada klima uređaja i povećane potrošnje goriva. Proverite nivo rashladne tečnosti najmanje jednom godišnje ili prema preporuci proizvođača. Uverite se da koristite odgovarajuću rashladnu tečnost za vaše vozilo.

4. Redovno servisirajte klima uređaj

Redovno servisiranje klima uređaja može produžiti radni vek vašeg uređaja i smanjiti rizik od skupih popravki. Preporučuje se servisiranje klima uređaja svake dve do tri godine, što uključuje detaljnu proveru sistema, popravku eventualnih kvarova i dopunu rashladne tečnosti. Takođe, servisiranje uključuje i dezinfekciju sistema, što je posebno važno ukoliko imate alergije ili probleme sa disajnim putevima.

5. Ne koristite klima uređaj nepotrebno

Iako je klima uređaj neophodan u toku letnjih meseci, ne treba ga koristiti nepotrebno. Korišćenje klima uređaja smanjuje potrošnju goriva i može dovesti do skupljeg održavanja. Kada vozite u gradskom saobraćaju, razmislite o tome da isključite klima uređaj i otvorite prozore, dok na autoputu možete koristiti klima uređaj kako biste smanjili otpor vazduha i poboljšali aerodinamiku vašeg vozila.

6. Proverite rad klima uređaja

Redovna provera rada klima uređaja može otkriti eventualne kvarove i sprečiti ozbiljnije probleme u budućnosti. Uverite se da klima uređaj rashlađuje vazduh na željenu temperaturu i da je protok vazduha u redu. Ako primetite bilo kakve probleme, odmah posetite stručnjaka koji će vam pomoći da rešite problem.

Kao što vidite, redovno održavanje auto klima uređaja može produžiti radni vek uređaja, smanjiti potrošnju goriva i smanjiti rizik od skupocenih popravki. Ukoliko želite da vaš klima uređaj radi besprekorno, posetite naš DM auto servis koji preko decenije uspešno održava klima uređaje na automobilima. Naša stručna ekipa će vršiti detaljne provere i servisiranje kako bi vaš klima uređaj uvek bio u savršenom stanju.