Vodič za duži životni vek automobilskih guma: Saveti od stručnjaka

Automobilske gume su jedan od najvažnijih delova vašeg vozila, jer su one jedino što stavlja vaše vozilo u kontakt sa putem. Zato je važno da im posvetite pažnju i da brinete o njima kako bi im produžili životni vek. U ovom vodiču, podelićemo sa vama savete stručnjaka o tome kako održavati gume vašeg vozila i produžiti njihov životni vek.

1. Redovno proveravajte pritisak u gumama

Pravilno podešen pritisak u gumama ne samo da produžava životni vek vaših guma, već i poboljšava upravljivost i smanjuje potrošnju goriva. Pritisak u gumama treba proveravati najmanje jednom mesečno, koristeći manometar za merenje pritiska. Uverite se da pritisak u gumama odgovara specifikacijama proizvođača vašeg vozila, koje se mogu naći u uputstvu za vlasnika ili na nalepnici u vozilu.

2. Rotirajte gume redovno

Rotacija guma je proces premestanja guma sa prednje na zadnju osovinu i obrnuto, kako bi se obezbedio ravnomeran trošak guma. To znači da će gume na prednjoj osovini biti izložene više habanju nego gume na zadnjoj osovini, zbog njihove uloge u upravljanju vozilom. Redovna rotacija guma, koju bi trebalo obavljati svakih 10.000 do 12.000 kilometara, pomaže u produžavanju životnog veka guma i poboljšava upravljivost vozila.

3. Pazite na ravnomeran trošak guma

Nepravilan ugao točkova, loše podešen trap ili neravnomerni pritisak u gumama mogu uzrokovati neravnomeran trošak guma. To može dovesti do nejednake dubine šare na gumi, što može uticati na performanse guma i povećati rizik od gubitka kontrole nad vozilom. Redovno podešavanje trapova, uglova i pritiska u gumama može pomoći u sprečavanju ovih problema.

4. Izbegavajte agresivnu vožnju

Agresivna vožnja, koja uključuje brze startove, nagla kočenja i oštre krivine, može dovesti do ubrzanog habanja guma. Ovakva vožnja takođe može dovesti do pucanja guma ili drugih ozbiljnih problema. Umesto toga, vozi oprezno i prilagodi svoju vožnju uslovima na putu.

Osim pravilnog održavanja motora i kočnica, redovno održavanje guma je ključno za bezbednost i performanse vašeg vozila. Uz pravilno održavanje guma, produžićete njihov životni vek, smanjiti potrebu za čestim zamenskim gumama i poboljšati efikasnost goriva.

Održavanje balansa guma takođe je važno za produženje životnog veka guma. Neravnoteža guma može uzrokovati vibracije u vozilu i neravnomerno habanje guma. Preporučuje se balansiranje guma svakih 8.000 do 10.000 kilometara.

Redovno proveravanje stanja guma je takođe važno za njihovo održavanje. To uključuje proveru dubine šare, stanja bočnih zidova i bilo kakvih znakova oštećenja, poput pukotina, pukotina ili udubljenja. Ako primetite bilo kakva oštećenja na gumama, potrebno ih je odmah zameniti.

Konačno, pravilno skladištenje guma van sezone takođe može produžiti njihov životni vek. Gume treba skladištiti u suvom i hladnom prostoru, daleko od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Preporučuje se da se gume skladište u stojećem položaju, kako bi se izbeglo njihovo savijanje i deformacija.

U DM auto servisu posedujemo najnovije uređaje i alate za vulkanizerske usluge, a naši stručnjaci su obučeni da pružaju najbolju uslugu za održavanje i popravku guma. Ako želite da produžite životni vek svojih guma i održite bezbednost na putevima, posetite nas i saznajte više o našim us